Verschillende soorten lavendel de geurende kruid

1,90 EUR

Lavendel in je tuin? Lees deze tips voor een prachtige lavendel

Lavendel is een populaire plant. Bij veel mensen roept dit heerlijk geurende kruid een vakantiegevoel op. Denk jij ook direct aan die schitterende, eindeloos uitgestrekte paarse velden? Lavendel is het symbool van de Provence in Zuid-Frankrijk. Hoe heerlijk is het om dit vakantiegevoel zo lang mogelijk vast te houden in je eigen tuin?

Het is niet vreemd dat lavendel zo’n populaire plant is. Ze zijn het hele jaar decoratief en geuren heerlijk. De kenmerkende smalle, grijsgroene blaadjes kleuren prachtig bij de paarsblauwe bloemen. Dit kleine struikje voelt zich prima thuis in je border, perkjes en in bloempotten op je terras.

Lavendel is een plant waar bijen blij van worden, dus je helpt meteen deze nuttige diertjes een handje door lavendel in je tuin te zetten.

Verschillende soorten lavendel

Er bestaan wel zo’n 30 verschillende soorten lavendel. De meeste komen uit het Middellandse Zee gebied. De bekendste soort is wel de lavendel met de paarsblauwe bloemen, maar dit is niet de enige cultivar. Naast deze soort is er ook een lavendel die bloeit met witte bloemen en zelfs een zachtroze variant.

Sommige lavendelplanten kunnen flink groot worden, maar er zijn ook compact groeiende soorten. Deze struikjes blijven kleiner en vertakken goed, ze worden maar 30 tot 45 centimeter hoog, waardoor zo ook prima passen in een kleinere tuin of op het balkon.

De lavendel angustifolia ‘hidcote’ is één van de meest geliefde lavendelplanten. Dit komt waarschijnlijk omdat hij de sterkste geur verspreidt. Al duizenden jaren wordt lavendel gebruikt door mensen. De etherische olie die uit de bladeren wordt onttrokken wordt nog steeds toegepast in bijvoorbeeld parfum en zeep. Je kunt zelf ook heerlijke geurzakjes maken met gedroogde lavendel bloemen en blaadjes uit je eigen tuin.

Lavendel planten en verzorgen? Zo doe je het goed

Lavendel planten doe je het beste in goed doorlatende, kalkrijke grond. Ze houden van zon, dus een plekje in de volle zon is prima. Je kunt lavendel het hele jaar door planten. Wil je jouw lavendel de beste start geven? Kies dan een moment in het voor- of najaar. De grond is dan nog warm, waardoor de lavendel beter kan wortelen.
Zet je jouw lavendel op de juiste tijd op de juiste plaats, dan zul je er lang plezier van hebben.

Lavendel houdt van een kalkrijke grond. Daarom is het slim om in het najaar, in de winter en in het voorjaar extra kalk te geven. Dit is niet nodig als je de lavendel in zandgrond of kalkrijke kleigrond hebt geplant. Lavendel kan goed tegen droogte en heeft in de tuin geen extra water nodig. Zelfs niet tijdens droge periodes. Zet je de lavendel in een pot? Geef hem dan 2 keer per week een beetje water.

Hoeveel lavendel per strekkende meter?

Lavendel is een prachtige plant die het prima doet in zijn eentje, maar hij komt nog mooier tot zijn recht als er een aantal lavendelstruiken bij elkaar geplant worden. Je kunt je eigen lavendelveld maken, dan heb je ongeveer 7 planten nodig per vierkante meter.

Wil je liever een haagje van lavendel, bijvoorbeeld mooi om de kruidentuin, dan heb je zo’n 5 lavendelplanten nodig per strekkende meter. In het begin is het misschien wat kaal, maar de planten kunnen flink groeien. Een plantafstand van 50 centimeter is geen overbodige luxe. Voor een mooie dichte haag is een plantafstand van 30 centimeter voldoende.

Lavendel snoeien, hoe doe je dat?

Wil je jouw lavendel mooi en compact laten groeien? Dan zul je ze regelmatig moeten snoeien. Zonder snoei zullen je lavendelstruiken los en rommelig worden. Je kunt vaak van bovenaf in het hart van de plant kijken, op de dikke, houtige takken. Dat is natuurlijk geen mooi gezicht. Je voorkomt dit door de lavendel te snoeien.

Snoei je lavendel twee keer per jaar. Ze groeien compacter en zullen rijker bloeien. De beste tijd om lavendel te snoeien is in april, net voor hij begint te groeien. Je knipt ongeveer een derde van de scheuten af. Let goed op dat je bij het snoeien nooit al het blad wegknipt, dan loopt je lavendel niet meer uit. Dit geldt zeker voor oudere struiken. Laat altijd een stuk van de jonge scheuten zitten. Knip je tot op het oude hout, dan zal de struik dit slecht verdragen.

De tweede snoeibeurt is na de bloei. De meeste lavendelsoorten bloeien van juni tot ver in de nazomer. Snoei ze na de bloei nogmaals licht terug, zodat je volgend jaar weer kunt genieten van een schitterend bloeiende lavendelstruik.

Lavendel combineren met andere planten in de tuin

Een veld met alleen lavendel is natuurlijk al schitterend, maar we kunnen ons voorstellen dat je graag je lavendel wilt combineren met andere planten in je tuin. Dat is natuurlijk geen probleem. Lavendel is breed inzetbaar, van potten, borders tot nostalgische perkjes. Zelfs in de kruidentuin doet lavendel het goed. De bloemen zijn namelijk eetbaar en heerlijk in koekjes, siroop en desserts.

Lavendel combineert prachtig met bijvoorbeeld rozen. Het is vooral belangrijk om lavendel te combineren met planten die ook houden van de volle zon en een vrij droge, kalkrijke en vochtdoorlatende grond.
Combineer lavendel ook eens met de volgende planten:
Vlinderstruiken
Hortensia’s
Siergrassen
Prunus
Andere vaste planten

Heb je vragen over lavendel? Neem gerust contact met ons op, wij beantwoorden je vragen graag.

Lavendel Angustifolia ‘Hidcote’

De Lavendel Augustifolia ‘Hidcote’ is een van de bekendste en meest populaire lavendelsoorten. Deze lavendel bloeit rond juli en augustus met schitterende paarse bloemen die heerlijk geuren. De Lavendel Augustifolia ‘Hidcote’ houdt van warmte en zon. In de volle zon zal hij dan ook uitbundig bloeien.

Deze lavendelplant kan goed tegen droogte en staat graag op een zonnige of half-schaduw plaats. Extra voeding laat de lavendel nog uitbundiger bloeien en sterker geuren. In de winter verliest hij zijn blaadjes, maar deze lavendel is goed winterhard. Inclusief bloemen zal deze plant 40 tot 50 centimeter hoog worden.

Hoeveel Lavendel Augustifolia ‘Hidcote’ nodig?

Deze schitterende lavendel doet het goed in de kruidentuin, maar is ook prachtig toe te passen in een bloeiende border. Je kunt er zelfs een leuke haag van maken.

Wil je graag een eigen lavendelveld? Dan zet je ongeveer 7 lavendelplanten per vierkante meter. Als haagje om je moestuin of kruidentuin is de lavendel een geweldige plant. Bijen en hommels zijn er gek op en die kun je nu juist goed gebruiken in de moestuin. Luizen houden niet van lavendel, dus dat komt ook mooi uit. Voor een mooie haag plant je 5 lavendelplanten per strekkende meter.

Lavendel Augustifolia ‘Hidcode’ snoeien

De Lavendel Augustifolia ‘Hidcode’ wordt bij voorkeur twee keer per jaar gesnoeid. De eerste snoei is in maart, daarbij knip je hem terug tot boven het kale hout. De tweede keer is na de bloei, in het najaar. Hierbij knip je de uitgebloeide bloemen weg. Gooi deze niet weg, maar laat ze drogen. Zo kun je nog langer van de heerlijk geur genieten.

Let op! Knip bij het snoeien nooit al het blad weg, dan loopt de lavendel niet meer uit. Dit geldt zeker voor oudere struiken.

Lavendel Munstead

De Lavendel Munstead lijkt veel op de Lavendel Augustifolia ‘Hidcote’. Beiden bloeien ze met dezelfde korte aren die aan stevige stengels groeien. De Lavendel Munstead is een krachtige groeier, een echte aanrader voor je tuin. De Lavendel Munstead woekert niet, waardoor hij prima te combineren is in de border met diverse andere planten.

Deze lavendelsoort komt prachtig tot zijn recht in een groep, maar ook solitair in een border, als haag of in een pot op het terras is het een echte aanwinst in je tuin.
De Lavendel Munstead bloeit van midden juni tot ver in september met schitterende blauwpaarse bloemen. Deze soort is wintergroen en kan temperaturen tot -25 graden verdragen. Daarmee is de gemiddelde Nederlandse winter geen probleem.

De Lavendel Munstead is een van de meest gekozen en aangeplante lavendelsoorten. Het is dan ook een makkelijke soort die het al snel naar zijn zin heeft in je tuin. Deze lavendel houdt van volle zon en kan vrij goed droogte verdragen. Daardoor is het een gemakkelijke plant, die het je graag vergeeft als je hem eens vergeet water te geven.

Hoeveel Lavendel Munstead nodig?

De Lavendel Munstead kan prima worden ingezet als bodembedekking. Voor een mooie volle beplanting zet je 9 stuks per vierkante meter.
Deze lavendelsoort is ook zeer geschikt als haag. Plant langs een simpel paadje een haag Lavendel Munstead om er een betoverende sfeer aan te geven. Voor een mooie haag plant je ongeveer 5 lavendelplanten per strekkende meter.

Lavendel Munstead snoeien en onderhouden

Regelmatig snoeien is nodig om je lavendel compact en mooi te houden. Snoei je de plant niet, dan zal hij sneller ‘verhouten’. Hij verliest hierdoor zijn vorm en zal minder uitbundig bloeien.
De eerste snoei is in maart. Je snoeit de struik zo kort mogelijk, maar laat nog wel wat blad aan de takken zitten. De tweede snoei is na de bloei, meestal eind september. Nu knip je alleen de bloemstelen weg en een paar centimeter van het blad. De uitgebloeide bloemen kunnen goed gedroogd worden, zodat je nog lang van de heerlijke geur kunt genieten.




Websitelavendel in je tuin? bestel vandaag uw planten bij de

Locatie: Noord-Holland - Amsterdam

Toegevoegd op 5 dagen geleden en vervalt op 16 June
Advertentie id: 1393130
    [ ]     92 bezoeken