Weesbotensloop gezocht (Telegraaf 8 Mei 2015)

contact met mij op 71.68 EUR

Wij halen weesboten/sloop op eventueel tegen betaling.
Mail foto"s en gevens en wij kijken wat de waarde nog is.

vr 08 mei 2015, 00:00ACHTERGRONDSteeds meer ’weesboten’Zander Lamme

Het aantal door eigenaren in de steek gelaten boten stijgt de komende jaren enorm. Binnen enkele jaren drijven er zo’n 12.500 aan de kades van vaarwegen in ons land. Dat blijkt uit een onderzoek van Waterrecreatie Advies.



„Hier moet een oplossing voor komen”, aldus oprichter Reinier Steensma van Waterrecreatie Advies.Verschillende getallenDe afgelopen jaren werden verschillende getallen genoemd over het huidige aantal potentiële spookboten in het land. Volgens berekeningen in het rapport zullen er de komende vijf jaar zesduizend boten aan het eind van hun Latijn zijn en moeten worden gesloopt.

Vergrijzing

„Dat zijn niet per se weesboten”, aldus Steensma.Toch is de kans groot dat eigenaren er niet meer naar om kijken. Op veel plaatsen liggen half vergane schepen in sloten en kanaaltjes. Als er geen oplossing voor het probleem komt, bedraagt het aantal ’end of life’-boten tussen 2015 en 2020 ruim 12.500, schatten de onderzoekers. In de vijf jaar daarna komen er nog eens 10.000 bij tot er in totaal 35.000 zijn in 2030. Het totaal aantal boten in Nederland wordt geschat op een half miljoen.Volgens Steensma wordt het probleem voor een groot deel veroorzaakt door de vergrijzing.

Jeugd

„In 1993 was dertig procent van de schippers ouder dan vijftig jaar. Dat is nu bijna 75 procent. Als die generatie, die het grootste deel van de vloot heeft, verhuist naar een bejaardentehuis of komt te overlijden, komen die boten te koop.”Alleen is er niemand die die boten koopt. „De jeugd heeft er weinig behoefte aan een boot te kopen. Ze hebben geen geld en ze doen van alles. Vakanties zijn vaak kort en als ze met een boot gaan, huren of lenen ze die.”Het rapport wordt gedeeld met andere landen in Europa, waar dezelfde problematiek speelt. De komende maanden buigen watersportinstanties zich over een oplossing.

Geen verzamelpunten

„Ik denk dat je in ieder geval moet zorgen voor een goede verzamelinfrastructuur. Er zijn bijna geen punten waar je je schip kunt laten slopen”, zegt Steensma.Boten die een ligplek hebben in de Amsterdamse grachten, moeten sinds 2011 worden gechipt. Als een eigenaar geen liggeld betaalt, wordt zijn boot weggesleept. Het afgelopen jaar gebeurde dat 850 keer. Steensma denkt dat een dergelijk systeem ook kan bijdragen aan het terugbrengen van het aantal.


0655331777

Locatie: Noord-Holland - Amsterdam

Toegevoegd op 1 dag geleden en vervalt op 3 June
Advertentie id: 501740
    [ ]     126 bezoeken